Mange har hørt meg prate om «clicking» på ulike foredrag eller i sosiale settinger. Men hva mener jeg egentlig med at vi skal clicke med folk fem ganger om dagen?
Høres litt cracy ut. Jeg har skrevet litt om dette tidligere, men ettersom jeg har nå fått en ny hjemmeside som min venninne Lucky Linda har mekket så var det på tide å blogge litt igjen. Og da velger jeg selvsagt å blogge om noe som jeg brenner for.
Når jeg snakker om click så tenker jeg på sånne magiske møter mellom mennesker.
Du har sikkert opplevd det. Mange ganger. Kanskje var det akkurat det som skjedde da du møtte kjæresten din? Eller den gangen du møtte bestevenninnen din? Eller kanskje var det andre som koblet dere og så clicket dere ved første treff?
På fagspråket er ”Click” en god kombinasjon av sosiologi og psykologi.
Jeg hørte dette første gang som et begrep i psykologien av brødrene Rom Brafman & Ori Brafman. Sommeren 2013 dro jeg til San Francisco for å møte psykologen Rom Brafman. Det var en deilig sommerdag og vi møttes i en park like ved Stanford universitetet og hadde en lang og spennende samtale.
Bakgrunnen for at jeg interesserte meg for dette er at en av Click-akseleratorene kaller Brafman «resonans», som de hevder inkluderer flowtilstanden som jeg har jobbet mye med siden 2010.
De øvrige akseleratorene for clicking er «vulnerability» (sårbarhet), «proximity» (nærhet), «similarity» (likhet) og «safe place» (et trygt sted).
Clicking handler nemlig om alle dype forbindelser mellom mennesker – både venner, kolleger, treningskamerater, kjærester, familie osv. Og kan skje når du minst aner det.
Det var vår felles venn Trond Gaasland, mannen bak bloggen www.pappapasserpaa.no som koblet meg sammen med Lucky Linda. Han hadde hørt oss forelese begge to og var helt overbevist om at vi ville finne tonen. Og jaggu meg hadde Gaasland fra Kirkenes helt rett.
Jeg og Lucky Linda clicket med det samme. Og fortsatt skjer det noe magisk hver gang vi prates, chattes eller skypes. Det største kicket av clicket får vi nok begge når vi møtes fysisk og kan gi hverandre en god klem. Det har vi gjort flere ganger nå og hver gang så bobler vi over av kreativitet og entusiasme begge to. Det tar lang tid for meg å lande etter en energisk samtale med Linda. Hun er et fyrverkeri av en dame og det gnistrer når vi er sammen.
Vi har delt gleder og sorger og kjent hverandre en god stund nå. Vi hadde planlagt en turne som skulle starte 22.juli 2013, men det ble utsatt til 1.januar 2015.
Altså så har clicket mellom meg og Lucky Linda ført til at vi ikke bare er venninner men også samarbeidspartnere. I 2015 kommer vi til et sted nær deg med turneen vår « FLOW & OG» som ikke handler om hårshampo hvis det var det du trodde men om inspirasjon og motivasjon til deg.
For det er nettopp det som er så fint når du clicker med et menneske. Du ønsker å være sammen med det andre menneske som mye som mulig fordi du kjenner at hun eller ham gir deg påfyll og energi. Det kan skje når-som-helst. På bussen hjem fra jobb, i butikken eller kanskje under en flyreise? Jeg har clicket masse under reiser denne høsten og jeg vet at de fleste clickene er en nøkkel til en ny dør. Men du spør kanskje fortsatt hva er det som er så bra egentlig med å clicke med folk?
Jo forskning viser at når vi er sammen med mennesker som vi «clicker» med, kommer alle våre ressurser og potensialer frem i lyset. Det er lettere å slappe av og dessuten går tiden fort fordi du har det fint.
Det er lurt å lære av våre venner som clicker mye. Empati og aktiv lytting er en del av «magnetenes» hemmelighet. Det trenger ikke være så vanskelig.
I boka mi «Flow i hverdagen-navigasjon mellom stress, kaos og kjedsomhet» som du kan lese et gratis utdrag av nederst på hjemmesiden har jeg skrevet om kjerneforhold som kan bidra til å legge til rette for «clicking». Dette er blant annet:
1. Vi skal være åpne for den magien som kan «ligge i luften» når vi møter andre mennesker vi føler et sterkt fellesskap med.
2. Det er en styrke å vise sin sårbarhet. Ved å gjøre det åpner man seg for andre, og muligheten for «clicking» blir større.
3. Fysisk nærhet viktig for at man kan «clicke» med andre mennesker.
4. Det å være i flow er med på å skape forutsetningene for «clicking».
5. Vi behøver ikke være enige eller av samme nasjonalitet, profesjon, religion osv. – det handler om at det er viktig å finne noe som forener oss hvis vi skal «clicke»: en felles opplevelse, en felles interesse, en felles smak, en felles hobby osv.
6. De fysiske omgivelsene har også betydning
7. Visse mennesker er magneter. Empati og aktiv lytting er en del av «magnetenes» hemmelighet.
8. Når vi er sammen med mennesker som vi «clicker» med, kommer alle våre ressurser og potensialer frem i lyset!!!
Altså er det mange grunner til å clicke i vei. Nå er det snart julebordsong og gode muligheter for click. Her er noen enkle råd til julebordet:
1 ) Vær empatisk
2 ) Vær en aktiv lytter
3 ) Vis personlig integritet
4 ) Lag tillit
5 ) Vær forberedt på å komme inn i en flyt!!
Nyt førjulstiden!
P.S. Om du ønsker mer inspirasjon og konkrete tips rett i innboksen din, så meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev: KLIKK HER. Da får du også tilgang til to gratis kapitler av boken «Flow i hverdagen».
Først gratulerer med en flott ny hjemmeside 🙂 Flow boka de er bare super, den setter ord på ting man egentlig har visst hele livet, men aldri tenkt over, når det gjelder koblinger til andre personer.
Tror jeg på nyåret må kjøpe Pusten din også 🙂 Stå på Nina med denne siden 🙂 Skal følge med jeg vet du
Click’e gjør jeg støtt og stadig, på alle områder 🙂 Ha en god jul også forresten ….
Tusen takk Liv.. Så hyggelig tilbakemelding! God jul til deg også!