Derfor er slektforskning spennende for deg!

ninadram

jegogkare

Slektsforskning er blitt en populær hobby. Hva er det som trigger oss til å begynne med dette?

Familier i dag er sammensatt og mange av oss skal feire jul med mine, dine eller andres barn, men røttene og slekten ligger jo fast.
Tusen takk til alle som har kommentert på sosiale medier etter at jeg og tidligere statsminister Kåre Willoch var på God Morgen Norge i TV2 i går.
Det var utrolig moro å få lov til å prate litt om den nye boka som jeg har gitt ut sammen med Mette Gunnari, Kåre Forbord og Torill Johnsen på Aurora forlag.

Mange av oss lever hektiske liv og kanskje usikker på fremtiden?

Jeg tror at årsaken til at flere tusen nordmenn, ja faktisk over 10.000 ønsker å finne ut mer om sine egne røtter er at de ønsker å forstå mer om hvorfor ting har blitt som de er.
For egen del startet det med at jeg ville gi min mor en annerledes 80-årsgave, et slektstre. Jeg begynte å jakte på morsslekta fra Trøndelag og plutselig ble alle bildene på veggen hjemme i barndomshjemmet i Hommelvika spennende.

Jeg begynte å spørre mamma, som i dag er 92 år, om hvem de var og hvordan de var. For slektsforskning handler om mer enn navn, datoer og sted. Det er så spennende å høre henne fortelle fra krigens dager og hvordan det var å være ungdom. I høst tok jeg med henne og mine tre sønner på kino og så «Kongens Nei». Det fikk fart på praten om krigen.
I de siste 10 årene har jeg skrevet ned en del om hva mamma har fortalt meg og jeg er heldig som har en aktiv og flott mamma som husker mye. Fortsatt etter 12 år dukker det opp nye historier i min mamma og pappas slekt som overrasker meg.

Vi har jo i boka Tid for Slekt med tre svært kjente mennesker Kåre Willoch, Torvald Stoltenberg og Unni Lindell som deler sine slektshistorier med leserne. Men som jeg prøve å få fram på TV i går så trenger man ikke hete Kåre Willoch for å finne spennende ting i slekta.

Alle har vi jo egentlig en spennende familiehistorie som ligger der og venter på oss. Det som har med familie rører oss. På godt og vondt. Men er man nysgjerrig og åpen så kan jeg love at dette er en spennende reise i eget liv. Med internett er jo slektsforskning noe man kan gjøre fra sofaen i stua. Jeg mener den kunnskapen om våre familier, vår fortid gir oss verdifull innsikt i vår egen identitet om hvem vi er og setter livene våre inn i et større perspektiv.
Slektsforskning er jo ikke bare en hobby men en viktig del av det generellle kulturminnevernet og lokalhistorien.
Vår oppfordring er at du bruker julen til å snakke med de eldste i familien for å starte på jakten på din egen familiehistorie. Snakk med gjenlevende slektninger, folk som kjenner eller kjente dine forfedre.
Bruk gjerne smarttelefonen og ta opp intervjuene!

Som jeg også sa på TV2 i går: Kirkebøker, folketellinger, bygdebøker og andre skriftlige kilder vil være der for alltid, men kunnskapen og historiene til de eldste i familien forsvinner. Så hvorfor ikke starte allerede i juleferien og finne ut hvem som er på bilder i de gamle albumer som finnes i barnsomshjemmet.
Få navna til folkene, årstall og hvor bilde er tatt. Hvis det er tatt i en spesiell anledning så spør også om det. Få fram detaljene..
Når du har samlet inn nok opplysninger om slektninger så kan du begynne de spennende søkene fra sofakroken. Start med å lete opp kirkebøkene som inneholder fødsel, dåp, konfirmasjon og død. Det var presten som skrev de såkalte ministerialbok og klokker førte en «BACK UP» i klokkerboka. Alt dette kan du finne på www.Digitalarkivet.no som er arkivverkets webportal for slektshistoriske kilder på nettet.
En annen ting jeg prøvde å få frem på Tv2 i går var at akkurat som i journalistikken er kildekritikk viktig i slektsforskning.
Selv årstall, datoer som presten har skrevet ned i kirkeboka, kan være feil, sjekk derfor kildene opp mot for eksempel folketellingene og gravsteinene på kirkegården om det er sammenfall i dato, årstall for fødsel, død. Den folketellingen er fra 1910 og med dagens lovverk vil den neste bli tilgjengelig i 2020. Det er sånn at i Norge har vi strenge personvernregler som gjør at mye informasjoner sperret for innsyn. Altså det som kaller klausulert. Dette kan du lese mer om på www.arkivverket.no.

TID for slekt er en liten lettlest bok som gir deg praktiske råd og tips om hvordan du skal komme i dag og hvor du skal lete etter dine slektninger.

Her er noen konkrete råd for deg som aldri har drevet med slektforskning:

1.. Benytte julen til å snakke med de eldste i familien din
Bruk gjerne smarttelefonen og ta opp intervjuene..

2.Finn ut hvem som er på bilder i de gamle albumer som finnes i barndsomshjemmet.

4.Vær kildekritisk og etterrettelig

5. Systematisere kildene dine fra første stund og skriv det ned enten i et slektsprogram eller via drop box i skyen.

6. Lær mer om slektsforskning sammen med andre
Finn ut om det er flere i din familie som synes det er moro å lete opp slektninger. Har dere boka «Tid for slekt» foran dere så har dere en fantastisk start på en ny hobby..

Her kan du bestille Tid for slekt: BESTILL HER
ADVARSEL: Slektforskning er så moro at du kan fort bli hekta!

About The Author

Nina

Nina Hanssen er en journalist, foredragsholder og erfaren møte- og debattleder opprinnelig fra Trøndelag. Hun er allsidig og har skrevet 5 bøker om blant annet positiv psykologi, pusteteknikker, politikk, slektsforskning og løpeteknikker. Hun er en populær foredragsholder og har også stand up show sammen med Vigdis Jordal.

Leave A Response

* Denotes Required Field