Det viktigste i livet ditt er andre mennesker!

new3

– visdomsord fra en dame på nesten 50 år
otherpeoplematter
Julen er en fin tid til å reflektere hvordan vi lever livene våre og hva som betyr mest for oss. Julen er også høytid for følelsene vår. Selv har jeg både ledd og grått i juleferien, men vet i alle fall hva som betyr mest for meg.
I en verden preget av økonomisk krise og trange tider trenger vi alle inspirasjon og optimisme. Det gjør også jeg.
Samlivsbrudd er tøffe greier uansett hvordan forholdet ender og det påvirker mange flere enn de det gjelder. Men da gjelder det å holde fokus på det viktigste i livet, nemlig de nære relasjonene i livene vår. For meg er dette barna mine, mine eksmenn og mine venner.
2016 har vært et utfordrende år med krystallsyke i nesten 10 måneder og i høst sto jeg uten fast adresse.
Dette vil kanskje for mange høres helt grusomt ut, men for meg ble det en fantastisk høst. Siden 2010 har jeg nemlig jobbet med positiv psykologi og vet hva som gjør oss lykkelig i livet.
Det er ikke store perfekte hjem, masse statussymbol og store biler. Det er andre mennesker som betyr noe for oss. Dette lærte jeg av den nå døde psykologen Christopher Peterson. For det handler ikke om egen lykke, men lykken du opplever sammen med andre mennesker. Og det har jeg opplevd mye i år. Jeg tok med de to minste barna til USA i vinterferien der amerikanske venner åpnet døren for oss, så dro jeg med alle tre barna til Kenya der vi også fikk fantastisk eventyrreise med mange gode fellesopplevelser. I høstferien reiste vi alle sammen til Trøndelag og tilbrakte kvalitetstid med bestemor.
For jeg har investert mye tid og penger på fellesopplevelser med barna i år. Fordi de betyr mest for meg i livet.
Og gode venner har investert tid og åpnet døren til sine hjem for meg og mine ekser har alltid stilt opp så jeg slapp å bekymre meg for barna.
Jeg er takknemlig for alle mine eksmenn i livet og også takknemlig for alle nye venner jeg har fått i løpet av året. I tillegg til at jeg har fått et enda nærmere forhold til mine venninner. For når man overnatter hos venner over tid så kommer man mye tettere på hvordan andre mennesker lever sine liv i hverdagen. Jeg er evig takknemlig for å ha gode venner i livet som har gitt meg mange positive opplevelser i høst. Noen av dere har til og med inkludert meg inn i storfamilien så jeg føler meg enda rikere.
Dette skriver jeg ned i en takknemlighetsdagbok.
finedamer
Så når jeg nå på Gardermoen skal oppsummere året 2016 så har jeg ekstremt mye og mange å være takknemlig for. Og mange av dere vil jeg snart møte igjen. For samtidig som jeg har flyttet rundt i høst, så har jeg drømt om å ta med barna til New York og feire min 50-årsdag der i januar.
For uansett hva som har skjedd i livet mitt har jeg alltid hatt optimismen, lidenskapen og viljen til å multiplisere ting og drømme stort.
Jeg er nemlig overbevist om at en optimistisk tilnærming kan forandre verden, også i møte med vanskeligheter og kriser, og jeg mener hver og en av oss kan gjøre en forandring gjennom måten vi forholder oss på i våre relasjoner, på jobb, i samfunnet og i verden. Kynikere er effektive og insisterer på hvor flinke og intelligente de er. Og på kort tid kan de slukke all den lidenskapen og det håpet som brenner i andre mennesker. Andre sier de er realister, men jeg mener realister er pessimister som ikke vil innrømme det.
Så derfor har jeg valgt å være optimist.
I dag setter jeg meg derfor på flyet til New York sammen med mine barn. Vi skal nemlig tilbringe resten av juleferien der og avslutter med en bursdagsfeiring før vi reiser hjem og flytter inn i et nytt hjem.

Jeg vet ikke mye om hvordan oppholdet i USA vil bli, men jeg vet at så lenge jeg er sammen med mine nærmeste så spiller det ikke noen rolle hvor vi er i verden. For det er nettopp andre mennesker som betyr mest i livet. Det viktigste for vårt velvære er å tilbringe tid med mennesker du bryr deg om, og som bryr seg om deg. Håper du fortsatt har en fin romjul. ninaglad49

Min venn Leo Bormans tips som kan gjøre deg litt mer lykkelig:

1. Aksepter det du har
Forskning viser at lykkelige mennesker har beskjedne nivåer av forventning og forhåpninger – de ønsker det de kan få – mens ulykkelige mennesker aldri synes å få det de ønsker.
Lykkelige mennesker vet også hvordan en skal unngå skuffelser og hvordan generere hyggelige overraskelser. Dette er fordi de strever etter realistiske mål og er fornøyd med det de har, hevder forskning.

2. Lik det du gjør

Lykkelige mennesker gjør det de liker og liker det de gjør. Og de gjør det ikke for penger eller ære. Det er ingen grunn til å bli værende i en jobb du hater, omringet av uvennlige kollegaer bare fordi lønna er god.

3. Lev i nuet

Ikke dvel ved fortiden og bruk energi på det som gikk galt eller feilet før. Lykkelige mennesker lever i nuet, de bekymrer seg ikke for alt som ikke har skjedd ennå.

4. Velg å være lykkelig
Ikke være redd for å ta et steg tilbake og evaluer dine mål. Se for deg livet som en historie du kan redigere mens du lever det. En fleksibel holdning krever positive tanker og et åpent sinn – du må aktivt velge å være lykkelig i hverdagen.

5. Styrk relasjoner
Vi blir lykkelige i samvær med andre mennesker. Andre kan gjøre deg lykkelige, og det betyr at du gjør noen andre lykkelige også. Vern om mennesker som er viktig for deg.

6. Vær akti
v
Hvis du ønsker å bli mer lykkelig, bli mer sosial og si ja til invitasjoner til sosiale aktiviteter. Den beste måten å være glad er i selskap med andre. Aktive, sosiale mennesker er de sunneste og lykkeligste.

7. Ikke sammenlign deg med andre

Ambisjoner er sunt og gjør folk glade, mens misunnelse gjør folk ulykkelige, sier professor Claudia Senik ved Paris-Sorbonne Universitetet. Fokuser på dine mål og drømmer – så kan du virkelig nyte ambisjonene og prestasjonene dine.
8. Vær deg selv

Ikke bekymre deg for hva andre tenker om deg. Lykkelige mennesker er spontane, naturlige og ekte, de sier hva de tenker og føler, og er ikke bekymret for hva andre tenker om dem.
9. Slutt å bekymre deg

kke ta alt så alvorlig, heller ikke deg selv. Glade mennesker bekymrer seg lite og de innser at 90 prosent av bekymringene uansett ikke går i oppfyllelse.
10. Bli mer organisert

Lykkelige mennesker planlegger og organiserer livet og hverdagen, de har mål og en mening. Du kan bare få det du virkelig ønsker deg hvis du vet hva det er du vil.
11. Tenk positivt

Å holde vonde tanker og følelser inne fører til psykisk stress og fysisk ubehag. Lykkelige mennesker får følelsene ut og blir ferdig med det. Jobb med å se den lyse siden av livet – tenk optimistisk! Optimisme er sinnets naturlige selvforsvar mot depresjon.
12. Sett pris på lykke

Du kan lære deg å bli lykkelig, men det som virkelig gjelder er å finne en mening og et formål med livet. Det fører til glede. De lykkeligste menneskene setter pris på og innser at å være glad øker livsgleden – glade mennesker lever også lenger.

GOD ROMJUL TIL DEG OG DINE!

About The Author

Nina

Nina Hanssen er en journalist, foredragsholder og erfaren møte- og debattleder opprinnelig fra Trøndelag. Hun er allsidig og har skrevet 5 bøker om blant annet positiv psykologi, pusteteknikker, politikk, slektsforskning og løpeteknikker. Hun er en populær foredragsholder og har også stand up show sammen med Vigdis Jordal.

Leave A Response

* Denotes Required Field