Kjenner du deg digitalt utbrent?

DSC_0015

 

Når jeg holder foredrag om flyt prøver jeg alltid å finne ut hva det er som  hindrer flyten for enkeltpersonene på arbeidsplassen eller i organisasjonen.

Ofte handler det om forstyrrelser i landskapet eller digitale forstyrrelser. Jeg ser at stadig flere sliter med konsentrasjonen og flyt-evnen i dette 24/7 samfunnet vi lever i.  De fleste av oss lever nesten to separate liv, et virkelig liv der vi blir stadig mindre tilstede fordi vi er så mye inne i vårt digitale liv. Forskere fra USA har nylig slått fast at mange av oss er flere timer på digitale dingser enn vi sover.
Utfordringen når vi tilbringer så mye tid i den digitale verden er at arbeidsoppgavene i den virkelige verden vokser og du trenger flere timer på å gjøre jobben som du tidligere utførte på kortere tid. Dette dobbelt- og trippellivet gjør at mange av oss nå jobber omtrent hele døgnet for å rekke over alt. Og det er ikke lett å vite når nok er nok. Dessverre viser også forskere at hjernene våre også blir påvirket av denne konstante vekslingen mellom de ulike livene vi lever.

Forskere advarer nemlig nå mot digital utbrenthet som stadig flere blir rammet av. Kanskje er du selv i faresonen, men vet det ikke selv. Det er jo heller ikke en «sykdom» som er lett å få øye på og det handler ikke bare om å være utslitt etter mange timer i en krevende jobbsituasjon.

Digitalt utbrenthet kommer heller gradvis snikende over deg uten at du helt er klar over det. Du griper stadig vekk etter mobiltelefonen, taster inn koden din og plutselig er du inne på Facebook igjen. Dette ritualet gjør du mange ganger i timen og kanskje går det bare noen få minutter siden du sjekket sist. Jakten på likes og kommentarer på bilder, statusoppdateringer er noe du er hekta på uten at du egentlig har merket noen endring.

Det er mange grunner til at jeg i mine foredrag oppfordrer folk til å logge mer av. Det er ikke uten grunn at alle former for mindfulnes er blitt så populært i den vestlige verden. Mange av oss søker etter et pusterom i hverdagen der vi kan slappe av og kjenne at vi lever. Jeg er utrolig glad for at boka jeg skrev sammen med Anette Aarsland fortsatt er veldig populær og for alle tilbakemeldingene vi får om at boka Pusten. Hvordan puste deg trygg, sunn og avslappet har vært et nyttig verktøy for folk som trenger å roe ned og slappe av i en hektisk hverdag. I bok  finner du 13 konkrete pusteøvelser som kan bedre hverdagen din.

I kveld 2.søndag i advent tenner mange av oss to lys for håp og glede. I sangen ungene synger  heter det «De står å skinner for seg selv, og oss som er til stede». Det er nettopp dette med å være tilstede i våre liv som er nøkkelen.

Tilstedeværelse er blitt det nye buzzordet i velværeindustrien i den vestlige verden. Arbeidsgivere som merker at deres arbeidstakere er i faresonen for digital utbrenthet bør ta grep. I stedet for å hive dem ut så bør de heller hjelpe dem med å logge av.1795960_10152033436886752_4694728672837117339_o

I boka om pusteteknikker har vi 13 øvelser som hjelper deg eller dine medarbeidere å roe ned. Jeg håper selvsagt du enten kjøper eller låner boka og leser hele. Men i dag ønsker jeg å dele den første øvelsen med deg:

 Liggende pusteøvelse for å roe ned(fra boka PUSTEN utgitt på Cappelen Damm 2014)

  • Ligg på ryggen på et forholdsvis hardt underlag. Hold en hånd på brystet og en på magen, under navlen.
  • Pust ut gjennom munnen mens du sier s-sssssss til du nesten ikke har mer s-igjen.
  • Kjenn at magen beveger seg langsomt innover mens hånda på brystet er i ro.
  • Når du nesten ikke har mer luft igjen å puste ut, presser du magen aktivt inn for å kvitte deg med mest mulig luft. Du kan godt hjelpe til med hendene ved å skvise inn.
  • Slapp deretter umiddelbart av i magemuskulaturen mens du lukker munnen og lar lufta sive inn langsomt og lydløst gjennom nesa. Pass på at du ikke trekker lufta inn, men lar den sive mest mulig av seg selv.
  • Gjenta utpust og innpust uten å ta pause imellom. Når luften en gang lungene er fylt med luft puster du igjen ut og kjenner at magen går inn. Det er viktig at brystet holdes mest mulig i ro under disse første øvelsene for å unngå ytterligere spenninger i bryst og skuldre og for å øke fleksibiliteten i buken og ribbeina.

 

Nyt førjulstiden!

P.S. Om du ønsker mer inspirasjon og konkrete tips rett i innboksen din, så meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev: KLIKK HER. Da får du også tilgang til to gratis kapitler av boken «Flow i hverdagen».

– See more at: http://www.ninahanssen.no/5-click-om-dagen-gjor-deg-glad/#sthash.MmNE5ayX.dpuf

 

 

 

About The Author

Nina

Nina Hanssen er en journalist, foredragsholder og erfaren møte- og debattleder opprinnelig fra Trøndelag. Hun er allsidig og har skrevet 5 bøker om blant annet positiv psykologi, pusteteknikker, politikk, slektsforskning og løpeteknikker. Hun er en populær foredragsholder og har også stand up show sammen med Vigdis Jordal.

Leave A Response

* Denotes Required Field