Personal branding eller bare meg selv?

breatingflowflorida

otherpeoplematterHvem er du? Hva gjør du? Dette er to av de vanskeligste spørsmålene jeg får når jeg møter nye mennesker. «Kanskje på tide å lære litt om personal branding?», sa en god venninne under et middagsselskap i går. Men hva er egentlig branding?

På veien hjem fra det hyggelige selskapet med nye og gamle venner funderte jeg en del på dette med personlig branding og hva mitt merkevare kan være. For selv om jeg ikke vet mye om hva «personal branding» betyr, så regner jeg med at dette er den oppfatningen andre folk har av meg og det jeg driver med. Det handler både om hvem jeg er, hva slags holdninger og egenskaper jeg har og hva jeg driver med. Så hvem er egentlig Nina? Og hva er det som gjør at jeg skiller meg ut fra andre og hvorfor er det så mange har høy tillit til meg?
Siden jeg selv ble grunder i 2012 og startet firmaet Flowcom har jeg vært på en del kurs og også deltatt på grunderskolering arrangert av Etablersenteret på Kjeller. Der øvde vi blant annet på å «pitche» vår business. Ordet pitch kommer egentlig fra TV-bransken og det handler om en kort presentasjon av deg selv eller det du driver med. På norsk kan det også kalles heis-test som skal være en kort og spisset presentasjon på under ett minutt. Målet er da å «selge» noe enten det er oss selv, en ide eller din egen business.
Etter nesten 20 år i journalistikken er jeg vant til å lage overskrifter og ingresser som fanger interesse og som forfatter av 4 bøker er jeg relativ god med ord. Men jeg har alltid slitt med å lage min egen «heistest» for å selge mine tjenester og det er kanskje derfor jeg også innimellom blir usikker når jeg går spørsmålet om hvem jeg er og hva jeg gjør.

For de som kjenner meg vet at jeg er et menneske med mange hatter (og med mange røde kjoler) og derfor er det noen ganger vanskelig for meg å velge en av rollene i en bestemt setting.
Jeg er samfunnsengasjert og nysgjerrig og liker å få ting til å skje. Og dessuten liker jeg å by på meg selv i alle roller. En av mine styrker er at jeg er modig og ikke så redd for å dumme meg ut. For hva har jeg egentlig å tape på det har jeg ofte tenkt.
Jeg har valgt en livsstil der jeg velger å være litt uhøytidig og by på meg selv enten jeg er foredragsholder, forfatter, kursleder, møteleder, journalist, debattleder, mamma, datter eller venninne. ninalkulturkonf

Jeg har de siste ti årene hatt utallige profesjonelle oppdrag. Blant annet vært debattleder og Madame chair på Velferdskonferanser, Kommunakonferanserl, Fagpressedagen, kriminalomsorgskonferanse, en konferanse om arbeidslivskriminalitet, likestilling, kulturvern og mange flere. Jeg har også ledet ledet internasjonale møter i FN-regi. Blant annet for UN-HABITAT og holdte foredrag på mange store internasjonale psykologikongresser. Det jeg har merket er at folk slapper av mer om jeg ikke tar meg selv så høytidig men bruker humor og ironi fra scenen.

Men hvem er jeg egentlig og hva er det jeg driver med? Hva er min pitch og personal branding?

Jo, bakgrunnen for at jeg ble grunder var egentlig min sterke interesse for positiv psykologi og ikke minst FLOW. Jeg hadde lest utallige bøker og sett videoer om denne mentale tilstanden og det fascinerte meg. Jeg nærmet meg 40 år og til da hadde til da møtt mye motstand i livet. Jeg hadde mistet min flotte bror og far, vært igjennom et par samlivsbrudd og hadde hatt noen tøffe år i arbeidslivet med utfordringer som jeg måtte takle.
Men jo mer jeg leste om flow og positiv psykologi, forsto jeg at dette var viktig livserfaring som jeg faktisk kunne bruke til noe nyttig.
Dessuten skjønte jeg raskt at jeg kunne omsette flowteorien til praktiske handlinger slik at jeg kunne bli sjef i mitt eget liv og ta tilbake kontrollen og livsgleden som jeg hadde mistet på veien gjennom tøffe tider.

Jeg begynte sporenstreks å arbeide målrettet for å få mer flow i min egen hverdag.
Motivasjonen for å skrive en bok om dette, var å inspirere andre til å finne den gode flyten i sin egen hverdag. Særlig var jeg bekymret for mange venninner som virkelig kjente 40-årskrisen på kropp og sinn. Gjennom boken skulle jeg gi dem de verktøyene de trengte for å komme seg videre.

Men for å forstå og lære med om flowmodellen og hvordan jeg kunne omsette denne i praksis, tok jeg kontakt med mannen bak flow-teorien Mihaly Csiksentmihslyi. Vi møttes første gang en midsommernatt i Nyhavn i København i 2010. Vi tegnet på en serviett og jeg forsto hvordan man kunne bruke flowteorien til å lage sine egne kart for øke selverkjennelsen og bevisstgjøre valgmulighetene vi har.
flowskejma
Mens bålet brant på elva og folk skålte rundt oss, satt Mihaly og jeg og diskuterte flowteorien, hvordan den hadde utviklet seg, ny forskning rundt det og vi startet også en liten diskusjon der vi var helt uenige.
Dette møte som jeg har beskrevet i min første bok «Flow i hverdagen-navigasjon mellom stress, kaos og kjedsomhet» var starten på mitt grunderskap.

treogcsik Siden har jeg gitt ut tre bøker om kropp, pusteteknikker og politikk og hatt flere lederverv og lever et liv med mye flow og kreativitet. Det føles meningsfullt å gi noe tilbake til samfunnet og mennesker rundt meg.
Jeg har skrevet bøker og holder foredrag for å gi folk verktøy for å få et godt og meningsfylt liv der de kan blomstre og være sjefen i sitt egen liv slik jeg selv gjorde da jeg nærmet meg 40 år. I dag føler jeg meg trygg på det jeg kan og elsker å ta nye utfordringer. Jeg er ikke så opptatt av hva folk mener om meg men håper at mine handlinger kan inspirere andre. Av og til er jeg spontan som da jeg laget en hjemmesnekra video som reaksjon på terrorhandlingen i Brussel denne uka. Mens stort sett planlegger jeg å gjøre ting utenom det vanlige. Som da jeg holdt et 2-dagers kurs frivillig sammen med Ann Marit Sæbønes for kvinner på Dikemark Asylmottak i forrige måned. For meg handler ikke dette om branding men et brennende behov for å engasjere meg for å gjøre hverdagen lettere for andre mennesker. Hver dag skriver jeg takknemlighetsdagbok for at jeg selv tok grep i mitt eget liv og gikk videre. Jeg har også jobbet mye med posttraumatisk vekst etter en krise. Det som gjør meg glad er å møte andre mennesker og lære fra dem. Jeg har ennå ikke møtt et menneske jeg ikke har lært noe fra.

Jeg holder foredrag både om flow og om slike magiske møter mellom mennesker som jeg kaller click. I boka mi «Flow i hverdagen-navigasjon mellom stress, kaos og kjedsomhet» som du kan lese et gratis utdrag av nederst på hjemmesiden har jeg skrevet om kjerneforhold som kan bidra til å legge til rette for «clicking».

Dette er blant annet:

1. Vi skal være åpne for den magien som kan «ligge i luften» når vi møter andre mennesker vi føler et sterkt fellesskap med.
2. Det er en styrke å vise sin sårbarhet. Ved å gjøre det åpner man seg for andre, og muligheten for «clicking» blir større.
3. Fysisk nærhet viktig for at man kan «clicke» med andre mennesker.
4. Det å være i flow er med på å skape forutsetningene for «clicking».

5. Vi behøver ikke være enige eller av samme nasjonalitet, profesjon, religion osv. – det handler om at det er viktig å finne noe som forener oss hvis vi skal «clicke»: en felles opplevelse, en felles interesse, en felles smak, en felles hobby osv.
6. De fysiske omgivelsene har også betydning
7. Visse mennesker er magneter. Empati og aktiv lytting er en del av «magnetenes» hemmelighet.
8. Når vi er sammen med mennesker som vi «clicker» med, kommer alle våre ressurser og potensialer frem i lyset!!!

Jeg satt og tenkte litt på den middagen I går. Der var det både flow og clicking og sammen kom vi frem til et nytt felles budskap: Flow, to Grow, Let’s go!

P.S. Om du ønsker mer inspirasjon og konkrete tips rett i innboksen din, så meld deg gjerne på mitt nyhetsbrev: Les mitt nyhetsbrev her

Da får du også tilgang til to gratis kapitler av boken «Flow i hverdagen».
– See more at:5 click om dagen gjør deg glad

About The Author

Nina

Nina Hanssen er en journalist, foredragsholder og erfaren møte- og debattleder opprinnelig fra Trøndelag. Hun er allsidig og har skrevet 5 bøker om blant annet positiv psykologi, pusteteknikker, politikk, slektsforskning og løpeteknikker. Hun er en populær foredragsholder og har også stand up show sammen med Vigdis Jordal.

Leave A Response

* Denotes Required Field